Column

Is het ook lekker?
Dat was de vraag die werd gesteld in een artikel van het NRC tijdens de Tour de France. In dit artikel werd uiteengezet hoe het eraan toe gaat in de keuken van ploegkok Jesper Boom, inderdaad broer van, bij team LottoNL-Jumbo.

“Wat renners eten, wordt van dag tot dag voorbereid en afgestemd op de zwaarte van het parcours”, aldus Jesper.

En als je dan bedenkt dat renners van de tour bijna drie tot vier keer zoveel als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een normale volwassenen eet dat ook nog eens smakelijk moet zijn, dan vergt dat veel tijd, geld en energie. Maar hé, we hebben het hier wel over renners die een topprestatie leveren.


Ride for the Roses
Toen mij gevraagd werd om na de zomer maandelijks een column te schrijven hoefde ik met dit artikel nog vers in het geheugen niet lang na te denken over het onderwerp.

De Ride for the Roses.
“De Ride is een fietstocht in de strijd tegen kanker, waarbij de roos symbool staat voor een morgen voor iedereen. De Ride staat voor het werven van fondsen voor KWF Kankerbestrijding, het bespreekbaar maken van de ziekte kanker en het promoten van een gezonde leefstijl, waarin voldoende beweging en gezonde voeding centraal staan.”

Dit jaar is de start en finish van de Ride op 6 september bij FloraHolland in Aalsmeer en ik kan u vertellen dat de organisatie, vrijwilligers en deelnemers ieder jaar weer een topprestatie leveren. In de afgelopen 17 jaar is er al ruim 12 miljoen bij elkaar gefietst en daar moet nog veel meer bij.

Voor verandering is het nooit te laat
Helaas heb ik het verdriet van kanker van heel dichtbij meegemaakt en dat raakt mij nog steeds, elke dag weer. Kanker is een vreselijke ziekte en dat zou, zoals de website van de Ride ook omschrijft, meer bespreekbaar gemaakt moeten worden, zodat mensen wellicht toch wat vaker stilstaan bij hun eigen leefstijl, want wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat naast roken ook overgewicht, ongezonde voeding en te weinig beweging risicofactoren zijn voor verschillende soorten kanker.

Een goed functionerend lichaam is mede afhankelijk van genoeg beweging, gezonde voeding en voldoende rust. Hoe gezond is uw leefstijl? Durft u te veranderen? Dan levert ook ú een topprestatie.

Ivan Wolffers zei ooit: “voor verandering is het nooit te laat, van gezond leven heb je altijd profijt”.

 

 i.s.m. Sylt Support     logo sylt